ABERDEEN

Opgericht 1903

Adres Pittodrie Street AB24 5QH Aberdeen

Land Schotland

Telefoon +44 (1224) 650 400

Fax +44 (1224) 644 173 

E-mail feedback@afc.co.uk

Website http://www.afc.co.uk/

PITTODRIE STADIUM

Adres Pittodrie Street

Postcode AB24 5QH

Plaats Aberdeen

Telefoon +44 (1224) 650 400

Fax +44 (1224) 644 173

E-mail feedback@afc.co.uk

Website http://www.afc.premiumtv.co.uk/page/stadium/0,,10284,00.html

Geopend 1899

Capaciteit 22.199

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

  • nog niet bekend

*Let op: wedstrijd nog niet definitief vastgesteld

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Schotland voor een wedstrijd van Aberdeen!

Aberdeen

Aberdeen, officieel Aberdeen City, (Schots-Gaelisch: Obar Dheathain), (Nederlands, verouderd: Abberdaan) is een raadsgebied (ONS-code S12000033) met de officiële titel van city, met 228.000 inwoners in het noordoosten van Schotland. Het ligt in de graafschap Aberdeenshire en vormt een zelfstandig raadsgebied. Aberdeen ligt aan de Noordzee en is na Glasgow en Edinburgh de derde stad van Schotland.

 

De twee universiteiten, de University of Aberdeen, opgericht in 1495, en de Robert Gordon University (RGU), die in 1992 universiteitsstatus kreeg, maken van Aberdeen de studentenstad van het noorden.

 

Bezienswaardigheden

St Machar’s Cathedral

King’s College

Aberdeen Art Gallery

Maritiem Museum

Provost Skene’s House

 

Parken

Aberdeen heeft 45 parken waaronder Seaton Park, Union Terrace Gardens, Westburn Park, Duthie Park, Hazlehead Park, Johnston Gardens en Victoria Park. Aberdeen heeft tienmaal de ‘Britain in Bloom’-competitie gewonnen.

 

Economie

De traditionele vis-, papier-, schip- en textielindustrie zijn de laatste jaren ingehaald door de olie-industrie en de zeehaven.

Winkelen

Winkelstraten zijn onder meer Union Street en George Street. Winkelcentra zijn St Nicholas & Bon Accord en Trinity Shopping Centre. Buiten het centrum is er Berryden Retail Park, Kittybrewster Retail Park en Beach Boulevard Retail Park.

 

Evenementen

Aberdeen International Youth Festival is een belangrijk festival in Schotland.

 

Verkeer en vervoer

Aberdeen is een havenstad met de grootste zeehaven van Noordoost-Schotland. Vanaf deze haven vertrekken veerboten naar de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden.

 

Zes belangrijke wegen verbinden Aberdeen met de rest van Schotland. De A90 de doorgaande noord-zuidroute die Aberdeen met Edinburgh, Dundee, Brechin en Perth in het zuiden en Ellon, Peterhead en Fraserburgh in het noorden verbindt. De A96 is de weg naar Elgin en Inverness in het noordwesten. De A93 is de belangrijkste weg naar het westen, in de richting van Royal Deeside en de Cairngorms. Na Braemar loopt deze weg zuidwaarts, en vormt zo een alternatieve (toeristische) route naar Perth. Ook de A944 loopt vanuit Aberdeen naar het westen, naar Westhill en Alford. De A92 loopt zuidwaarts naar Montrose en Arbroath. De A947 loopt Aberdeen naar Dyce en verder naar Newmachar, Oldmeldrum, Turriff, Banff en Macduff.

Station Aberdeen is het centraal station van Aberdeen en is bereikbaar vanuit onder meer Edinburgh, Glasgow, Inverness en Londen. Lokaal openbaar vervoer wordt verzorgd door de bussen van First Aberdeen.

 

Aberdeen Airport in het nabijgelegen Dyce is de internationale luchthaven van de stad. Het vliegveld is tevens een van de drukste commerciële helikopterhavens ter wereld, vooral dankzij de olie-industrie. Vanaf het vliegveld kan men met het openbaar vervoer Aberdeen bereiken door de 80 Dyce Airlink naar station Dyce te nemen en daar over te stappen in de trein naar station Aberdeen.

 

Sport

Er zijn een aantal voetbalclubs in Aberdeen, waarvan Aberdeen FC de bekendste is. Deze club speelt in de hoogste voetbaldivisie in Schotland, de SPL, deze club won de competitie viermaal.

 

Sinds 2006 wordt de Grand Prix (Snooker) te Aberdeen gehouden in de AECC. De eerste ronde bestaat voortaan uit een groepsfase, de eerste twee uit elke groep gaan door naar de tweede ronde, vanwaar opnieuw knock-out wedstrijden worden gespeeld.