ANKARAGÜCÜ

Opgericht 1910

Adres Caddesi Çarsi Yolu Sokak, Gazi Mah. 06570 Ankara

Land Turkije

Telefoon +90 (312) 215 8794 

Fax +90 (312) 212 0611 

E-mail info@ankaragucu.org.tr

Website http://www.ankaragucu.org.tr/

ANKARA ONDOKUZ MAYIS STADYUMU

Adres 19 Mayıs Stadyumu, Ulus

Postcode 6570

Plaats Ankara

Geopend 1936

Capaciteit 21.092

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

 • Speelronde 1 zondag 13/09/2020 Ankaragücü – BB Erzurumspor
 • Speelronde 4 zondag 04/10/2020 Ankaragücü – Kayserispor
 • Speelronde 6 zondag 25/10/2020 Ankaragücü – Hatayspor
 • Speelronde 8 zondag 08/11/2020 Ankaragücü – Fatih Karagümrük
 • Speelronde 10 zondag 29/11/2020 Ankaragücü – Trabzonspor
 • Speelronde 12 zondag 13/12/2020 Ankaragücü – Konyaspor
 • Speelronde 14 woensdag 23/12/2020 Ankaragücü – Beşiktaş
 • Speelronde 16 zondag 03/01/2021 Ankaragücü – Yeni Malatyaspor
 • Speelronde 18 zondag 10/01/2021 Ankaragücü – İstanbul Başakşehir
 • Speelronde 20 woensdag 20/01/2021 Ankaragücü – Kasımpaşa
 • Speelronde 24 zondag 07/02/2021 Ankaragücü – Sivasspor
 • Speelronde 26 zondag 21/02/2021 Ankaragücü – Rizespor
 • Speelronde 28 woensdag 03/03/2021 Ankaragücü – Galatasaray
 • Speelronde 30 zondag 14/03/2021 Ankaragücü – Göztepe
 • Speelronde 32 zondag 04/04/2021 Ankaragücü – Antalyaspor
 • Speelronde 34 zondag 11/04/2021 Ankaragücü – Gençlerbirligi
 • Speelronde 36 woensdag 21/04/2021 Ankaragücü – Denizlispor
 • Speelronde 38 woensdag 28/04/2021 Ankaragücü – Gaziantep BB
 • Speelronde 40 zondag 09/05/2021 Ankaragücü – Fenerbahçe
 • Speelronde 42 zondag 16/05/2021 Ankaragücü – Alanyaspor

Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Turkije voor een wedstrijd van Ankaragücü!

Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije en ligt op de Anatolische Hoogvlakte van het land. Het is niet de grootste stad van Turkije, want dat is Istanbul. De stad is toch wel degelijk zeer geschikt om te bereizen. De stad is niet alleen hoofdstad van het land, maar ook van de provincie Ankara. Ankara is als hoofdstad van Turkije gekozen, omdat de stad een meer centrale ligging heeft binnen het land. Ankara is het economische en bestuurlijk middelpunt van Turkije. Ankara is bovendien de voorloper van alle Turkse steden als het gaat om moderne architectuur. Ankara heeft ongeveer 4 miljoen inwoners.

 

Ligging Ankara

Ankara ligt zeer centraal in Turkije. Ankara ligt in Midden-Anatolië. Deze hoogvlakte is het hart van Turkije. Ankara ligt op een plateau omringt door bergen. Het centrum van de stad ligt op een 150 meter hoge heuvel. De stad is gebouwd op de oevers van de Enguri Su, terwijl de Ankara Cayi (rivier), een zijrivier van de rivier de Sakarya, ook door de stad stroomt. Ankara is omgeven door steppe vegetatie, met bossen in het zuiden.

 

Weer Ankara

Ankara ligt in het midden van Turkije en heeft een continentaal klimaat (landklimaat). Dit betekent dat de winters er fris zijn, maar dat het ’s zomers erg heet kan worden in Ankara. Er valt het hele jaar door weinig neerslag; in het totaal komt dit gemiddeld neer op zo’n 300 millimeter. ’s Winters ligt er weleens sneeuw in Ankara en vaak blijft dit ook enkele dagen tot weken liggen. Hieronder vind je de gemiddelde temperatuur in Ankara per maand.

 

Weer Ankara januari: 3°C

Weer Ankara februari: 5°C

Weer Ankara maart: 11°C

Weer Ankara april: 16°C

Weer Ankara mei: 21°C

Weer Ankara juni: 25°C

Weer Ankara juli: 29°C

Weer Ankara augustus: 29°C

Weer Ankara september: 25°C

Weer Ankara oktober: 19°C

Weer Ankara november: 12°C

Weer Ankara december: 5°C

Geschiedenis Ankara

Ankara is meer dan drieduizend jaar oud en een deel van de oude stadskern is bewaard gebleven. De stad is onder meer in handen geweest van de 

Grieken, Romeinen, Byzantijnen alvorens Ankara onder Osmaans (Turks) gezag kwam. Een laatste tijdperk in de geschiedenis van Ankara begon in 1920, toen Atatürk deze stad koos als het centrum van zijn onafhankelijkheidsstrijd. Van een rustige buitenpost op dat moment, groeide Ankara snel uit tot een grote stad in de jaren na de overwinning van Atatürk. Tegen het einde van 1923 werd Ankara de nieuwe hoofdstad en ontwikkelde de stad zich naar Europees voorbeeld.

 

In de oude stad in het noorden van Ankara kun je kennismaken met de rijke Turkse cultuur en de traditionele architectuur. Oud-Ankara bestaat uit een citadel met daaromheen een authentiek Osmaanse stad. In het oude deel van Ankara zijn veel bezienswaardigheden te vinden zoals de Zuil van Julianus en de tempel van Augustus. In de nieuwe stad rondom de oude heuvelburcht zijn veel moderne bouwwerken en uitgestrekte parken te vinden. Dit maakt Ankara een unieke combinatie van oud en nieuw. 

 

Ankara bezienswaardigheden

Er zijn veel bezienswaardigheden in Ankara, hieronder wordt een aantal van de belangrijkste beschreven.

 

De grootste publiekstrekker van Ankara is het Museum van Anatolische beschavingen. Alleen het gebouw waarin het museum gevestigd is, is al een juweeltje te noemen. Het gaat om een oude bazaar die tussen 1464 en 1471 is gebouwd onder leiding van Sultan Mehmet II. In het museum is kunst te vinden uit de steentijd, de bronstijd, de tijd van de Hettieten en nog veel meer periodes uit de geschiedenis.

 

De citadel is van oorsprong Romeins en ligt in een van de oudste gebieden van Ankara. De Byzantijnen en de Seltsjoeken legden ook hun stempel op het bouwwerk en het hele gebied heeft kronkelende straten en oude gebouwen die zijn gerestaureerd en omgebouwd tot restaurants en cafés.

 

Gelegen aan de Cankiri Caddesi, net ten noorden van Ulus Meydani, liggen de Romeinse baden die stammen uit de 3e eeuw na Christus. De baden zijn goed bewaard gebleven. Je kunt duidelijk het verwarmingssysteem voor de baden zien, evenals de kleedkamer (apoditerium), de hete kamer (caldarium), de warme kamer (tepidarium) en de koude kamer (frigidarium).

In Ankara moet je absoluut één van de vele moskeeën bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar de oudste moskee van de Turkse hoofdstad; de Arslanhane Carnii Moskee. De moskee is gebouwd in de 13e eeuw. Het is een prachtige gedecoreerde moskee met onder andere mozaïeken en notenhout. De nieuwste en grootste (Kocatepe) moskee van Ankara heeft een indrukwekkende positie op een heuvel. De moskee werd gebouwd in de Ottomaanse stijl in 1987 en is voorzien van glas-in-loodramen, marmer en een decor van bladgoud. De moskee heeft een enorme kristallen kroonluchter.

 

Ook het Atatürk Mausoleum in het Atatürkmuseum is de moeite waard om te bezoeken. Het is het grootste en meest indrukwekkende moderne bouwwerk van Turkije. Dit complex is gebouwd in 1944 en herdenkt Ataturk, de stichter van het moderne Turkije. Het mausoleum van Atatürk heeft een enorme mozaïek op de binnenplaats en een uitzonderlijk mooi met bladgoud bekleed interieur.

 

Het Etnografisch Museum is een eerbetoon aan Atatürk, met foto’s van zijn begrafenis op de muren en prachtige collecties porselein, borduurwerk en houtwerk. Het gebouw bestaat uit de voormalige kantoren van Ataturk en ligt net ten zuiden van Ulus. Het gebouw zelf is heel aantrekkelijk en heeft een post-Ottomaanse structuur met veel marmer.

 

Tips Ankara

Moderne winkelcentra tref je in de wijk Kizilay. Het Karum winkelcentrum ligt aan de Tulani Himli Avenue. Je vindt hier veel winkels. Voor oude winkeltjes moet je in de ÇikrikÇilar Yokusu in de wijk Ulus zijn. Bakircilar Çarsisi is een straat met veel koperbewerkers. Naast koperwerk vind je er ook sieraden, tapijten, antiek en zilver. Tegen de heuvel van de Citadel, bij de oude stadspoort, zijn er ook interessante winkeltjes. Hier is de specialiteit specerijen, gedroogde zuidvruchten en noten.

 

Het uitgaansleven van Ankara is minder spectaculair dan dat van Istanbul. Het nachtleven van Ankara speelt zich voornamelijk af in barretjes en nachtclubs. Over het algemeen zijn de bars voordeliger dan de nachtclubs. Als je op zoek bent naar live muziek en het clubcircuit dan zijn er mogelijkheden in de omgeving van Cebeci. In deze wijk zijn er veel jongeren en studenten.