DENIZLISPOR

Opgericht 1966

Adres Kenan Evren Bulvari No:9 20020 Denizli

Land Turkije

Telefoon +90 (258) 265 9014

Fax +90 (258) 265 1466 

E-mail bilgili@denizlispor.com

Website http://www.denizlispor.org.tr/

DENIZLI ATATÜRK STADYUMU

Adres Lise Caddesi

Postcode 20020

Plaats Denizli

Geopend 1950

Capaciteit 15.427

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

 • Speelronde 2 zondag 20/09/2020 Denizlispor – Trabzonspor
 • Speelronde 4 zondag 04/10/2020 Denizlispor – Konyaspor
 • Speelronde 6 zondag 25/10/2020 Denizlispor – Beşiktaş
 • Speelronde 9 zondag 22/11/2020 Denizlispor – Gaziantep BB
 • Speelronde 11 zondag 06/12/2020 Denizlispor – Fenerbahçe
 • Speelronde 13 zondag 20/12/2020 Denizlispor – Alanyaspor
 • Speelronde 15 zondag 27/12/2020 Denizlispor – Ankaragücü
 • Speelronde 17 woensdag 06/01/2021 Denizlispor – Kayserispor
 • Speelronde 19 zondag 17/01/2021 Denizlispor – Hatayspor
 • Speelronde 21 zondag 24/01/2021 Denizlispor – Fatih Karagümrük
 • Speelronde 22 zondag 31/01/2021 Denizlispor – Göztepe
 • Speelronde 24 zondag 07/02/2021 Denizlispor – Antalyaspor
 • Speelronde 26 zondag 21/02/2021 Denizlispor – Gençlerbirligi
 • Speelronde 29 zondag 07/03/2021 Denizlispor – Yeni Malatyaspor
 • Speelronde 31 zondag 21/03/2021 Denizlispor – İstanbul Başakşehir
 • Speelronde 33 woensdag 07/04/2021 Denizlispor – Kasımpaşa
 • Speelronde 35 zondag 18/04/2021 Denizlispor – BB Erzurumspor
 • Speelronde 37 zondag 25/04/2021 Denizlispor – Sivasspor
 • Speelronde 39 zondag 02/05/2021 Denizlispor – Rizespor
 • Speelronde 41 woensdag 12/05/2021 Denizlispor – Galatasaray

Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Turkije voor een wedstrijd van Denizlispor!

Denizli

Denizli is de hoofdstad en tevens hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Denizli in Turkije. De stad ligt in het zuidwestelijke deel van Klein-Azië, te midden van hoge bergen. In 2007 had de stad 387.000 inwoners.

 

Er is een treinverbinding tussen Denizli en steden als İzmir, Istanboel en Ankara.

 

Al sinds de chalcolitische tijd was er een nederzetting bij Denizli. In 1710 en 1899 werd de stad verwoest door aardbevingen. De laatste decennia heeft de stad een sterke industriële groei doorgemaakt.

 

Het oude Laodicea lag noordelijk van de stad Denizli. Het wordt dan ook wel Denizli-Ladik genoemd: Ladik is afkomstig van Laodikaia (Laodicea). De stad lag op de handelsroute tussen het oosten en het westen.

 

Niet ver ten noorden van Denizli ligt een andere archeologische site: Hiërapolis, het tegenwoordige Pamukkale.

 

Bekend, en in de jaren 90 ook in West-Europa geïmporteerd, is het lokale langkraairas, de denizlikraaier. Dit ras geldt als symbool voor de stad en wordt door gesubsidieerde fokprogramma’s ondersteund.

 

Pamukkale

Uniek natuurverschijnsel

Voor één van de meest bizarre en imposante natuurverschijnselen van Turkije moet je in Pamukkale zijn. Hier vind je hotsprings en een werkelijk schitterend  netwerk van rotsformaties en terrassen. Pamukkale is een natuurfenomeen dat zeer indrukwekkend is. Het is te vinden in de vallei van de mooie Curuksu rivier in Turkije, in de zuidwestzijde van het binnenland om precies te zijn. Veel toeristen die naar Turkije gaan op vakantie brengen ook een bezoek aan Pamukkale, vooral omdat het een hele belevenis is om het te zien en mee te maken. Pamukkale betekent Kasteel van Katoen, maar dit heeft eigenlijk weinig 

betrekking op de betekenis of de uitstraling van het natuurverschijnsel.

Kasteel van Katoen

Pamukkale, ofwel het Kasteel van Katoen, is een geweldige bezienswaardigheid. Al vele honderden jaren stroomt een warme straal kalkhoudend water naar beneden via een zeer grote hoeveelheid terrassen. De stromen hebben steeds hun eigen weg gekozen langs de vele terrassen die tegen de helling aan te vinden zijn. Hierdoor heeft de heuvel nu een wel heel bijzondere uitstraling. Velen vergelijken het met een skipiste, maar dan toch net even anders. Het is inderdaad totaal wit en hier en daar zijn zelfs pegels te vinden, waardoor je zou denken dat je in de ijstijd beland bent. De waterstromen met koolzuur en kalk hebben een versteende waterval gevormd die spierwit van kleur is. Omdat dit er zo spectaculair uitziet wordt het Pamukkale genoemd. Het heeft dus in werkelijkheid niets met een kasteel te maken.

 

Kalkterrassen

Een vulkanisch verschijnsel heeft er aanvankelijk voor gezorgd dat de terrassen tegen de helling aan zijn ontstaan. Meer dan tweemiljoen jaren geleden vond er een plooiingsfase plaats in Pamukkale, wat toen uiteraard deze naam nog niet droeg. Hierdoor werden er veel nieuwe bergen ontwikkeld en begon de aardkorst te barsten. Dit zorgde ervoor dat het gebied zeer vatbaar was voor aardbevingen. Vele duizenden jaren lang stroomde er regenwater langs deze breuken en dit water kwam terecht op een laag kalksteen van enkele meters dik. De hitte zorgde ervoor dat het calciumcarbonaat verdampte uit dit water. Het kalkrijke water komt via diverse bronnen weer terug naar de oppervlakte wanneer het warmer is dan 35 graden Celsius. Als het weer koeler wordt, dan verdwijnt het koolzuur en blijft er een wit bezinksel over dat een kalkterras vormt. Zo zijn de vele kalkterrassen op Pamukkale ontstaan. Al vele eeuwen lang is men ervan overtuigd dat warm en zeer kalkrijk bronwater een goede werking heeft op de huidkwaliteit en het zou een helende werking hebben op alle zenuwen en spieren in het lichaam. 

De Romeinen waren hier ook van overtuigd en zij zagen de Pamukkale dan ook als een natuurlijk kuuroord waar zij graag tijd doorbrachten. Dit was al twee eeuwen voor Christus. De Griekse plaats Hierapolis lag niet erg ver van het zogenaamde Romeinse kuuroord af en ook tegenwoordig kun je nog prachtige ruines uit deze oude tijd terug vinden in het uitzicht vanaf Pamukkale. Je ziet er onder meer de Tempel van Apollo, een stadsmuur, een badhuis en een theater. De Pamukkale baden zijn nog altijd bijzonder populair.

 

UNESCO

In 1988 moest UNESCO hard ingrijpen toen de Pamukkale bedreigd werd door de mensheid. Toeristen van over de hele wereld kwamen naar Pamukkale om er in de baden te ontspannen, vooral in de hoop dat zij aanzienlijk gezonder terug zouden keren naar huis. Ondernemers zagen hier kansen in en op het plateau van de Pamukkale werden grote hotels gebouwd om de toeristen een plek zo dicht mogelijk bij het helende water te bieden. De hotels onttrokken het belangrijke kalk uit het water en er ontstond enorme schade aan Pamukkale wanneer er vervuild water van de hotels over de terrassen werd weggegooid. UNESCO kon niet langer aanzien hoe een natuurwonder als Pamukkale werd vernield door de mens en besloot het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten. De hotels zijn hierop afgebroken.

 

Pootje baden

Nadat Pamukkale op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst, werd er ook direct een verbod op het zwemmen opgelegd. De beroemde kalkterrassen van Pamukkale mochten in de toekomst niet meer worden gebruikt als baden, maar moesten vooral met rust gelaten worden. Nog altijd lopen er veel toeristen in badkleding rond en, ondanks dat er niet meer uitgebreid in bad gegaan kan worden, wordt er nog wel veel pootje gebaad. Het levert vooral ook erg bijzondere foto’s op wanneer je in je badkleding op deze vlakte staat, waar het lijkt alsof je in een dikke laag sneeuw en ijs staat.