DINAMO KIEV

Opgericht 1927

Adres vul. Hrushevskoho 3 1001 Kyiv (Kiev)

Land Oekraïne

Telefoon +380 (44) 536 0008

Fax +380 (44) 278 4135 

E-mail semenenko@goal.com.ua

Website http://www.fcdynamo.kiev.ua/

NSK OLIMPIJS’KYJ

Adres vul. Chervonoarmijs’ka 55

Postcode 03150

Plaats Kyiv (Kiev)

Telefoon +380 (44) 590 6708

E-mail info@nsc-olimpiyskiy.com.ua

Website http://nsc-olimpiyskiy.com.ua

Geopend 2011

Capaciteit 70.050

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

 • Speelronde 2 zaterdag 12/09/2020 Dinamo Kiev – Desna
 • Speelronde 3 zaterdag 19/09/2020 Dinamo Kiev – FC Lviv
 • Speelronde 5 zaterdag 03/10/2020 Dinamo Kiev – Zarja Loegansk
 • Speelronde 7 zaterdag 24/10/2020 Dinamo Kiev – Oleksandria
 • Speelronde 9 zaterdag 07/11/2020 Dinamo Kiev – Shakhtar Donetsk
 • Speelronde 11 zaterdag 28/11/2020 Dinamo Kiev – Vorskla Poltava
 • Speelronde 13 zaterdag 12/12/2020 Dinamo Kiev – Kolos Kovalivka
 • Speelronde 14 zaterdag 13/02/2021 Dinamo Kiev – Olimpik Donetsk
 • Speelronde 17 zaterdag 06/03/2021 Dinamo Kiev – Minai
 • Speelronde 19 zaterdag 20/03/2021 Dinamo Kiev – Rukh Vynnyky
 • Speelronde 21 zaterdag 10/04/2021 Dinamo Kiev – Dnipro-1 
 • Speelronde 23 zaterdag 24/04/2021 Dinamo Kiev – Inhulets’
 • Speelronde 25 zaterdag 08/05/2021 Dinamo Kiev – Illichivets Mariupol

Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Oekraïne voor een wedstrijd van Dinamo Kiev!

Kiev

Kiev is behalve de hoofdstad ook de grootste stad van Oekraïne. De stad vormt het hart van het land en toont de geschiedenis en het karakter van Oekraïne. De talloze kerken, kloosters en musea zorgen er samen met de vele cafés, restaurants, winkels en parken voor, dat een verblijf van een paar dagen eigenlijk niet voldoende is. De meeste reizigers verlaten Kiev na een paar dagen met het idee slechts een klein deel van de stad te hebben leren kennen.

De stad

Het hart van de stad wordt gevormd door Khreschatyk, de boulevard die van Maidan Nezalezhnosti (Onafhankelijkheids Plein), het centrale plein, naar Bessarabsky Rynok, de markt, loopt. Deze drukke straat wordt omzoomd door soms verrassend mooie gebouwen uit de Sovjettijd. Een van de beste voorbeelden uit deze periode is hotel Ukraine, een indrukwekkende bakstenen kolos. Khreschatyk is op zondagen autovrij en vormt dan een brede boulevard waar een groot deel van de bevolking komt flaneren.

Ten noorden van Onafhankelijkheids Plein ligt de bovenstad, met enkele van Kiev’s belangrijkste kerken. De mooiste straat van Kiev is de Andriyivsky-straat, die de bovenstad met de laaggelegen wijk Podil verbindt. Langs de steile straat staan prachtige huizen, verschillende musea en een kleine maar bijzondere kerk die werd ontworpen door de beroemde Rastrelli. Podil zelf heeft, in tegenstelling tot het centrum, de oorlog overleefd en is nu een ruim opgezette wijk met mooie huizen en vooral veel restaurants en cafés. 

De geschiedenis van Kiev is lang bepaald door de rivier de Dnjepr, die eeuwenlang een belangrijke handelsroute vormde. Vanaf de hoge heuvels van het centrum kijk je uit over de brede rivier en de uitgestrekte buitenwijken aan de overkant. Aan de kades liggen boten waarin restaurants en clubs zijn gevestigd, midden in de rivier ligt Thukaniv-eiland. In de zomermaanden is dit een populaire plek. Het eiland staat dan vol met terrassen en barbecuerestaurantjes.

Kerken en kloosters

Kiev telt letterlijk honderden kerken en kloosters. Een deel hiervan is zeker de moeite van een bezoek waard. Blini Reizen heeft drie favorieten die hieronder kort worden beschreven.

Het kloostercomplex van Lavra vormt het kloppende hart van de Oekraïense orthodoxe kerk. Het bestaat uit verschillende kerken en gebouwen en een uitgebreid stelsel van grotten waarin de lichamen van de heiligen uit voorbije eeuwen worden bewaard. Dagelijks bezoeken honderden pelgrims het klooster.

Lavra is echter niet de oudste kerk van Kiev. Dat is de Sint Sofia’s kathedraal, hoog op een heuvel boven het centrum. Hij werd in 1037 gebouwd naar het voorbeeld van de Aya Sofia in Istanbul. Kiev en Rus zagen zichzelf immers als de opvolgers van het oude Rome. De gelijkenis zit niet alleen in de vorm van de kerk, maar ook de mozaïeken. Stalin liet verschillende kerken in Kiev opblazen. De Sint Sofia bleef echter gespaard, waarschijnlijk omdat deze werd gebouwd om het ontstaan van het oude Rusland te gedenken.

Onze persoonlijke favoriet onder de kerken is veel minder oud. Sint Vladimir’s werd pas aan het einde van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van tsaar Nikolaas II. Hoewel ook het gebouw zelf de moeite waard is, gaat het ons vooral om het interieur. Enkele van de beste schilders van die periode zijn hier aan het werk geweest. Deze werken van ondermeer Vrubel, Nestorov en vooral Vaznetsov zijn prachtig en zouden zonder probleem een indrukwekkend museum kunnen vullen. Niet vaak zie je in een kerk de bezoekers, zowel toeristen als gelovigen, met zoveel aandacht en fascinatie de muren en plafonds bewonderen.

Musea

Net als iedere hoofdstad telt Kiev talloze musea; een aantal daarvan verdient een aparte vermelding.

Het National Museum of Art heeft een uitgebreide collectie van schilderijen van Oekraïense schilders.

Het Russisch Museum richt zich zoals de naam al suggereert op Russische kunst. Hier vind je niet alleen veel schilderijen (waaronder werken van alle grote schilders uit de 19e eeuw) maar ook andere kunst. Tot chagrijn van veel Oekraïners hangen er ook veel werken van de bekende Ilja Repin, wiens geboorteplaats niet in Rusland maar in Oekraïne ligt.

Liefhebbers van Russische literatuur moeten binnenstappen in het Bulgakov Museum.

Een heel ander hoogtepunt is een bezoek aan de Nationale Opera, die niet alleen als gebouw en zaal bijzonder is maar ook bekend staat om de kwaliteit van de voorstellingen.