KAYSERISPOR

Opgericht 1966

Adres Erkilet Bulvari Kadir has Tesisleri, Kocasinan 38080 Kayseri

Land Turkije

Telefoon +90 (352) 351 2727

Fax +90 (352) 351 2219 

E-mail kayserispor@kayserispor.org.tr

Website http://www.kayserispor.org.tr/

KADIR HAS ŞEHIR STADI

Adres İle Fırat Caddesi

Postcode 38030

Plaats Kayseri

Geopend 2009

Architect Ofiss Mimarca

Capaciteit 40.458

Oppervlak gras

Wedstrijdprogramma seizoen 2020/2021

 • Speelronde 1 zondag 13/09/2020 Kayserispor – Kasımpaşa
 • Speelronde 3 zondag 27/09/2020 Kayserispor – BB Erzurumspor
 • Speelronde 5 zondag 18/10/2020 Kayserispor – Sivasspor
 • Speelronde 8 zondag 08/11/2020 Kayserispor – Hatayspor
 • Speelronde 10 zondag 29/11/2020 Kayserispor – Fatih Karagümrük
 • Speelronde 12 zondag 13/12/2020 Kayserispor – Trabzonspor
 • Speelronde 14 woensdag 23/12/2020 Kayserispor – Konyaspor
 • Speelronde 16 zondag 03/01/2021 Kayserispor – Beşiktaş
 • Speelronde 18 zondag 10/01/2021 Kayserispor – Yeni Malatyaspor
 • Speelronde 20 woensdag 20/01/2021 Kayserispor – İstanbul Başakşehir
 • Speelronde 23 woensdag 03/02/2021 Kayserispor – Alanyaspor
 • Speelronde 25 zondag 14/02/2021 Kayserispor – Ankaragücü
 • Speelronde 28 woensdag 03/03/2021 Kayserispor – Rizespor
 • Speelronde 30 zondag 14/03/2021 Kayserispor – Galatasaray
 • Speelronde 32 zondag 04/04/2021 Kayserispor – Göztepe
 • Speelronde 34 zondag 11/04/2021 Kayserispor – Antalyaspor
 • Speelronde 36 woensdag 21/04/2021 Kayserispor – Gençlerbirligi
 • Speelronde 38 woensdag 28/04/2021 Kayserispor – Denizlispor
 • Speelronde 40 zondag 09/05/2021 Kayserispor – Gaziantep BB
 • Speelronde 42 zondag 16/05/2021 Kayserispor – Fenerbahçe

Let op: wedstrijden zijn (nog) niet definitief vastgesteld op de hierboven vermelde data; raadpleeg altijd het wedstrijdprogramma op de landenpagina en de site van Soccerway voor de laatste wijzigingen!

Boek nu je voetbalstedentrip en reis af naar Turkije voor een wedstrijd van Kayserispor!

Kayseri

Kayseri (voorheen: Caesarea ad Argaeum) is een industriestad in het midden van Turkije, in de regio Centraal-Anatolië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad had bij een officiële telling in 2000 zo’n 536.392 inwoners en is in de loop van de jaren flink gegroeid. Bij de telling uit 2015 had de stad in totaal 1.341.056 inwoners.

 

Kayseri bevindt zich aan de voet van de beroemde berg Erciyes. Deze berg heeft een hoogte van 3916 meter en is vanuit de hele stad te zien. Voor veel toeristen is Erciyes een vrij onbekend skioord, doordat Kayseri vooral fungeert als een doorreislocatie naar de bekende toeristische attracties in Cappadocië.

 

Behalve op doorreis naar Cappadocië wordt de stad ook bezocht voor de historische monumenten in Kayseri, voor raften op de rivier de Zamantı en voor historische plaatsen als Kültepe, Ağırnas, Talas en Develi.

 

Tot de 2e eeuw v.Chr. heette de stad Mazaca, daarna tot de 1e eeuw Eusebia. Vervolgens stond hij tot de 11e eeuw bekend onder de naam Caesarea (ad Argaeum). Hiervan is ook de huidige naam van de stad afgeleid.

 

Geschiedenis

De regio rond Kayseri wordt al duizenden jaren bewoond getuige neolitische nederzettingen in het gebied zoals Kültepe. De Hettieten hadden hier een belangrijke handelspost en zijn de waarschijnlijke stichters van de stad, onder de naam Mazaca. Onder die naam kreeg de stad bekendheid in de vroege oudheid, toen hij zich ontwikkelde tot een handelscentrum op de kruising van de Perzische Koninklijke Weg en de weg van Sinope in de Pontus richting de Eufraat. Mazaca fungeerde eeuwenlang als hoofdstad van Cappadocië.

 

In de 3e eeuw voor Christus helleniseerde de stad, als gevolg van de veroveringen van Alexander de Grote. Hij behield zijn status als hoofdstad van Cappadocië onder Romeins bestuur. In het jaar 260 werd de stad door Sjapoer I van Perzië grotendeels vernietigd. In de 4e eeuw herstichtte de bisschop Basilius van Caesarea de stad, ongeveer een kilometer ten noordoosten van de originele nederzetting. Keizer Justinianus I liet in de 6e eeuw de stad versterken met een zware muur, en in de 9e eeuw werd de stad opnieuw hoofdstad van een belangrijke provincie; het thema Charsianon.

 

De Arabische generaal (en latere kalief) Moe’awija I veroverde de stad kortstondig in het jaar 647. In 1067 veroverden de Seltsjoeken onder leiding van Alp Arslan de stad, en ruïneerden deze grotendeels. Vanaf 1074 viel de stad onder controle van de eveneens Turkse Danishmenden, die hem herbouwden. Na 1178 werd Kayseri onderdeel van het sultanaat van Rûm, en werd een van de belangrijkste steden van dit rijk. In 1243 werd de stad echter opnieuw vernietigd, ditmaal 

door de Mongolen. In de eeuwen hierna werd de stad door lokale heersers, en later onder Ottomaans bestuur herbouwd.

Topografie

Kayseri ligt in de gelijknamige provincie Kayseri, in het midden van Turkije. De stad is verbonden met de buursteden Kırşehir, Nevşehir en Niğde in het westen, Sivas en Malatya in het oosten en Adana in het zuiden. In het oosten van de stad, nabij de wijk Beyazşehir ligt het meer van Engir en in het westen ligt het kunstmatige meer van Yamula.

 

Klimaat

Kayseri ligt in regio Centraal-Anatolië. De steden in deze regio hebben vooral droge zomers en zeer koude winters. Verder zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht: ’s zomers kunnen de temperaturen overdag stijgen tot 40 °C en ’s nachts dalen tot ongeveer 11 °C.

 

Verkeer en vervoer

Autoverkeer

Kayseri is een centraal gelegen stad en is daarom een belangrijk knooppunt voor het autoverkeer. Mede door de snelle groei van de stad en van het toenemend autoverkeer in heel Turkije, zijn de doorgaande wegen via het centrum van Kayseri dagelijks toneel van files. Om deze wegen te verlichten van de vele auto’s is er in 2008 begonnen aan de bouw van een ringweg. Het eerste stuk van Cumhuriyet naar İldem via Oymaağaç en Erkilet is in juni 2010 opgeleverd. Deze weg ligt ver buiten de stad en zorgt voor een snelle doorgang voor het verkeer van Ankara naar Sivas en Malatya.

 

Luchtvaart

Ten noorden van Kayseri, in de wijk Erkilet, ligt de internationale luchthaven Kayseri Erkilet. Deze luchthaven is erg belangrijk voor Kayseri, doordat de toeristen er massaal gebruik van maken om verder naar Cappadocië te kunnen reizen. De stad heeft aan de luchthaven een deel van haar economische groei te danken, doordat Kayseri veel beter bereikbaar is geworden.

 

Stads- en streekvervoer

De stad is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor 2009 reden er stadsbussen en dolmuş-busjes in de gemeente, maar na de opbrengst van de eerste tramlijn zijn de dolmuş-busjes buiten dienst gezet. Verder zijn er nieuwe stadsbussen aangeschaft die rijden op aardgas om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

 

Ook bevindt er in Kayseri een nieuwe streekvervoersbusstation genaamd Kayseri Otogar. Net als in de rest van Turkije wordt er nog steeds veel gebruikgemaakt van busvervoer tussen de steden. Het nieuwe stationsgebouw, geopend in 2007, is 12.000 m² en wordt gebruikt door meerdere (private) vervoersmaatschappijen. Populaire bestemmingen vanuit Kayseri zijn Istanboel, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Sivas en 

Aksaray. De plaatselijke vervoersmaatschappijen zijn Süha, İnci Turizm, İpek Turizm en Kent.

Sinds 2009 rijden er ook trams in Kayseri onder de naam Kayseray en worden ze geëxploiteerd door Kayseri Ulaşım A.Ş. De bouw van de tramlijnen is verdeeld in vier etappes. De eerste stuk is opgeleverd in 2009 en bestond toen maar uit één lijn, namelijk de lijn Organize Sanayı-Doğu Terminalı. Deze lijn loopt van het westen van de stad via het centrum naar het oosten. Het bleek een groot succes te zijn en de gemeente besloot om het netwerk van tramlijnen sneller uit te breiden. Het tweede traject, Doğu Terminalı-Beyazşehir-İldem, is opgeleverd op 1 februari 2014 en is een verlenging van de oorspronkelijke lijn naar het oosten van de stad richting de wijk İldem. Kort daarna, op 14 februari 2014, werd ook het traject Tuna-Hastaneler-Lojmanlar geopend. Deze lijn buigt bij de halte Tuna af naar het zuiden en rijdt richting het Academisch Ziekenhuis Erciyes.

 

Bezienswaardigheden

Musea

Er zijn vele musea in Kayseri. De meeste musea liggen in het centrum van de stad, dit zijn onder andere het Kayseri Kale Archeologisch Museum, Ahi Evran Sanatkarlar Museum het Kayseri Etnografisch Museum. Enkele andere belangrijke musea in Kayseri zijn:

Kayseri Archeologisch Museum

Huis van Atatürk

Güpgüpoğlu Konağı Etnisch Müseum

Selçuklu Uygarlığı Museum

Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Museum

Gevher Nesibe Museum

Sultansazlığı Kuş Museum

 

Winkelcentra

Buitenlandse bezoekers van Kayseri bezoeken vaak de oude binnenstad bij Cumhuriyet Meydanı. De historische winkels vindt men in de Kapalı Çarşı en de wat modernere winkels van de binnenstad zitten in de Meydan. Ook bevindt zich onder de Cumhuriyet Meydanı een ondergronds winkelcentrum; de Yeraltı Çarşısı, waar nog de oude winkels van Kayseri zitten. Sieraden, goud en wisselkantoren zijn te vinden bij de Kapalı Çarşı.

 

Moderne winkels bevinden zich vooral langs de populaire Sivas Caddesi (Sivasstraat). Hier zijn de grootste en modernste winkels, waar ook veel West-Europese merken zich hebben gevestigd. Het eerste winkelcentrum in Kayseri, genaamd Almer, opende op 23 april 1999, maar is eigenlijk niet echt een winkelcentrum maar een grote supermarkt met ook een grote non-foodafdeling. Het eerste echte winkelcentrum was Ipek Saray (Zijden Paleis), dat opende op 19 mei 2006.

 

Sport

Kayserispor is de betaaldvoetbalclub van de stad en speelt haar wedstrijden in het Kayseri Kadir Hasstadion. In 2008 won Kayserispor de Turkse voetbalbeker.